Vyhledávání


Kontakt

Příběhy o elfech z reality

E-mail: kaja.stross@centrum.cz

Pán prstenů a Hobit

28.01.2015 17:32

Tak ovšem, téměř každý z nás aspoň slyšel o této slavné trilogii. Filmy byly natočeny režisérem Peterem Jacksonem na motivy knih světově proslulého autora J.R.R. Tolkiena. Přestože elfové nejsou hlavními hrdiny jeho příběhů, hrají v nich velmi významnou roli. Elfové v Pánovi prstenů i Hobitovi jsou trochu podobní lidem, jen v sobě mají více vznešenosti a jsou samozřejmě nesmrtelní. Velmi výrazné jsou u nich vždy dlouhé vlasy, obvyklé barvy jsou například zlatá, černá, mnoho odstínů hnědé a rudá. Jsou přibližně stejně velcí jako lidé, občas o něco větší, ale nikdy ne menší.

Dělí se na mnoho ras a národů. Nejznámější jsou asi Vznešení elfové, z nichž známe třeba Elronda Půlelfa z Roklinky, jeho dceru Arwen Undomiel či Paní Galadriel z Lorienu. Pak jsme ve filmech zaslechly jména jako Lindir, Haldir a Glorfindel. Pak jsou tu Lesní elfové, zvaní Teleri. Z nich zřejmě nejoblíbenější je Legolas Zelený lístek, syn krále elfů Thranduila. Tito elfové převážně přebývají v Zeleném hvozdu, v době narůstajícího Stínu v Dol Gulduru přejmenovaný na Temný hvozd. Mají v něm vybudovanou svoji Lesní říši, kterou opouštějí jen zřídka. Dělení elfů tím však nekončí, je ovšem tak rozmanité, že si tím nebudeme plést hlavu. Kdo by se však o názvech jejich ras chtěl dozvědět více, odkazuji ho na knihu Silmarillion, kde je jejich rozdělení v průběhu věků podrobněji vypsáno.

Tolkienovi elfové jsou vždy dobré bytosti, které stojí na straně dobra a spravedlnosti. Zpravidla jsou s lidmi přátelé a pomáhají si v nesnázích a proti nepřátelům. S kým si však elfové většinou nerozumí, jsou trpaslíci. Jejich vzájemné vztahy bývají napjaté, jelikož oba národy mají odlišný žebříček hodnot. Elfové trpaslíky odsuzují kvůli jejich lásce ke zlatu a považují je za neupravené. Trpaslíci si zase na druhou stranu o elfech myslí, že jsou pošetilí a důvěřiví. Najde se jen málo případů, kdy spolu elf a trpaslík uzavře přátelství. Naštěstí je tady i jeden případ. Jistě všichi znáte Gimliho, který v Pánovi prstenů navázal přátelství s Legolasem, ovšem až po delší době, kterou spolu strávili jakožto společníci Aragorna Elessara. Paradoxně to byl právě jeho otec Gloin, který mluvil s Legolasem ve druhém díle Hobita. Jistě si tu scénku všichni vybavíte. Tady je aspoň důkaz, že vyjímka potvrzuje pravidlo.